4 antwoorden en 3 tips voor een tweede EV

Een tweede EV? Wij denken met jullie mee

Heeft je partner nu ook een EV? En vragen jullie je af of één laadpaal voldoende is voor het opladen van twee auto’s? In dit artikel geven we antwoord op vragen die veel mensen zich stellen die niet één, maar twee EV’s op de oprit hebben staan: kunnen we thuis één laadpas gebruiken? Worden de stroomkosten nog steeds verrekend? Hebben we een tweede laadpaal nodig? Ook geven we drie tips voor wie beide EV’s wil opladen aan één thuislaadpaal.

Eneco eMobility

1. Kunnen we één laadpas gebruiken wanneer we beiden laden aan het thuislaadpaal?

Zonder laadpas kun je niet laden en dus is de eerste vraag vaak: hebben we voor thuisladen ieder een eigen laadpas nodig of kunnen we één laadpas gebruiken? Ons antwoord: dat hangt ervan af. Als jullie allebei een laadpas van Eneco eMobility hebben, dan is het mogelijk om één laadpas te gebruiken. De kosten voor het laden worden dan op die pas in rekening gebracht. Maar misschien least één van jullie twee? In dat geval is het belangrijk dat de leaser de laadpas van de leasemaatschapij gebruikt. De gemaakte laadkosten komen dan op die laadpas terecht.

2. Ontvangen we de verrekening van de stroomkosten ook met twee EV’s?

Ja, het maakt niet uit hoeveel EV’s jullie opladen aan de laadpaal, wij verrekenen altijd de stroomkosten. Deze verrekening is namelijk bedoeld als vergoeding voor de hogere energierekening, niet als vergoeding voor de gemaakte laadkosten op de laadpas. Om het simpel te houden: hebben jullie een eigen laadpaal, dat verbonden is met jullie eigen meterkast en staat de energierekening op jullie naam? Dan ontvangen jullie altijd de verrekening van de stroomkosten, ongeacht het aantal EV’s dat op de oprit staat.

3. Is het nodig om een tweede laadpaal aan te schaffen?

Het klinkt misschien logisch om naast een tweede EV ook een tweede laadpaal aan te schaffen, maar dat is niet nodig en wij vinden het, in dit geval, ook niet de beste laadoplossing. Om te kunnen laden met twee laadpalen heb je namelijk een tweede huisaansluiting nodig, omdat de standaard huisaansluiting daarvoor onvoldoende stroomcapaciteit biedt. Een tweede laadpaal is dus een vrij kostbare oplossing die de nodige werkzaamheden met zich meebrengt.

Laden met één laadpaal: 3 tips

Deze laadoplossing brengt de minste investeringen en werkzaamheden met zich mee. En nog belangrijker, het is heel goed mogelijk om één thuislaadpaal te gebruiken voor het opladen van beide EV’s. We raden dan wel aan om de oplaadsessies goed te plannen en bijvoorbeeld gebruik te maken van:

  1. Laden tijdens kantooruren, zodat jullie ’s avonds en ’s nachts minder lang hoeven te laden aan het thuislaadpaal en sneller van auto kunnen wisselen.

  2. Verschillen in woon-werkafstand. Stel: de één werkt dichtbij huis, terwijl de ander veel kilometers maakt. Dat betekent dat de één met een vollere batterij thuiskomt, dan de ander en dus minder lang hoeft te laden aan het thuislaadpaal.

  3. Verschillen in werktijden en/of werkdagen. Als de één parttime werkt, of één van de twee werkt in de avonduren, dan kan er ook overdag worden geladen.

Dubbele laadpaal

Mochten jullie de EV’s toch tegelijkertijd willen opladen, dan is een dubbele laadpaal een goede optie. Met een dubbele laadpaal wordt de beschikbare energie verdeeld over de twee auto’s. Hiervoor is het dus niet nodig om een tweede hoofdschakelaar te laten plaatsen, zoals bij een tweede laadpaal . Het duurt wel langer voordat beide auto’s volledig zijn opgeladen, dan wanneer je één auto oplaadt. Met een dubbele laadpaal blijft het dus belangrijk om de oplaadsessies te plannen en gebruik te maken van laden tijdens kantooruren en van verschillen in werken en reizen.