Installatie & verzwaren

Hoe werkt verzwaren van je netaansluiting?

Door je netaansluiting te verzwaren, vergroot je de hoeveelheid stroom die je huis binnenkomt. Op die manier kun je je je elektrische auto voldoende en snel laden. Hier leggen we uit hoe verzwaren werkt en wat een netverzwaring kost.

Wat is verzwaren?

Met verzwaren vergroot je de hoeveelheid stroom die je huis binnenkomt via je netaansluiting. In deze video leggen we uit hoe dit werkt.

Waarom verzwaren?

Je huis is aangesloten op het stroomnet. Hoe krachtiger deze netaansluiting, hoe meer stroom beschikbaar is voor je elektrische apparaten. Dit geldt ook voor het laden van je elektrische auto.

Het kan zijn dat je netaansluiting niet krachtig genoeg is om je auto snel genoeg te laden, naast al je elektrische apparaten thuis. Dan is verzwaren een goed idee.

De voordelen van verzwaren op een rij:

  1. Je auto laadt sneller op met een zwaardere netaansluiting.

  2. Wanneer je auto laadt, blijft er genoeg stroom over voor de andere elektrische apparaten in huis, zoals je wasmachine of vaatwasser.

  3. Een zwaardere aansluiting draagt bij aan de waarde van je huis.

Is je stroomaansluiting kleiner dan 3x25 ampères? Dan heb je waarschijnlijk meer stroomcapaciteit nodig en moet je verzwaren.

Voorbeeld

Je hebt een Jaguar I-PACE met een laadvermogen van 3 fasen van 16 ampères (3x16A). De netaansluiting van je huis is een 1-fase-35-ampère-aansluiting (1x35A). Deze 1x35A-netaansluiting ondersteunt dan onvoldoende het laadvermogen van je auto. Dit heeft twee gevolgen:

  1. Je auto laadt minder snel op dan zou kunnen.

  2. Het kan zijn dat tijdens het laden onvoldoende capaciteit overblijft om (al) je elektrische apparatuur te gebruiken in huis.

In dit voorbeeld is verzwaren naar 3x25A een goed idee. Zo laad je je auto maximaal op én kun je al je elektrische apparatuur onbezorgd (tegelijk) gebruiken.

Wat moet ik doen om te verzwaren?

Een verzwaring regel je zelf bij je netbeheerder via mijnaansluiting.nl. Omdat de wachttijden hiervoor oplopen, is het belangrijk dat je dit op tijd doet.

Bekijk de video voor wat je moet doen om je netaansluiting te verzwaren en welke scenario's er bij ons mogelijk zijn.

Wat is de doorlooptijd van een verzwaring?

Het verschilt per netbeheerder hoe lang het duurt voordat je verzwaring is geregeld. De doorlooptijd varieert van 10 werkdagen tot 3 maanden. Op de website van je netbeheerder vind je meestal een indicatie.

Wat kost een verzwaring?
  1. Maandelijkse stroomkosten. Deze stijgen naarmate je meer stroom verbruikt.

  2. Maandelijkse vastrechtkosten. Deze zijn enkel van toepassing bij een verzwaring naar 3x35A. Voor 1x25A, 1x35A en 3x25A betaal je evenveel.

  3. De eenmalige kosten van het uitvoeren van de verzwaring.

  4. Kosten voor het aanpassen van de meterkast. Die hangen af van hoe nieuw of oud jouw meterkast is.

Een verzwaring kan best prijzig zijn, zeker als je meterkast moet worden aangepast. Vraag daarom een offerte aan bij je netbeheerder (via mijnaansluiting.nl) speciaal voor jouw situatie. Zo weet je snel waar je aan toe bent.

Advies nodig over verzwaren?

Wil je advies over verzwaren? Dan adviseren wij je om het online aanvraagproces in onze webshop te doorlopen. Daar nemen we je mee in de oplaadmogelijkheden van je auto en de netaansluiting van je huis. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.